nauka.offnews.bgкадър; НАСАКогато Слънцето потъне в синия залез и нощта падне над прашните

...
nauka.offnews.bgкадър; НАСАКогато Слънцето потъне в синия залез и нощта падне над прашните
Коментари Харесай

За първи път можем да видим тайнственото UV сияние в марсианската атмосфера

nauka.offnews.bg

кадър; НАСА

Когато Слънцето потъне в синия залез и нощта падне над прашните равнини на Марс, се случва нещо необичайно и прелестно. Високо над повърхността атмосферата стартира да сияе с ултравиолетова светлина, от време на време пулсираща, до момента в който азотът и кислородът се комбинират в азотен оксид.

Това невидимо зарево, разкрито за първи път от мисията Mars Orbiter през 2005 година, в този момент е разказано в детайли - и изненадващото му държание разкрива по какъв начин циркулира и се трансформира през годината марсианската атмосфера.

Тънка и разредена, атмосферата на Марс е изненадващо комплицирана. Мощните ветрове създават чудовищни ​​бури, които могат да обзет цялата планета. Съществуват сезонни съмнения в състава й, както и съмнения, предизвикани от известни процеси.

За съпоставяне нощното зарево не е толкоз загадъчно. Всъщност същото събитие - нощно зарево, предизвиквано от съединяването на азот и О2, макар и наоколо до инфрачервени дължини на вълната - е следено и на Венера. 

Изучаването по какъв начин циркулира и се трансформира сезонно атмосферата на Марс може да позволи по-точно предвиждаме на странното време на Червената планета.

 

Цялата публикация ТУК

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР